Cvikla, známa aj ako červená repa, je výživná koreňová zelenina s množstvom výhod pre zdravie človeka. Jej liečivé účinky sú známe už po stáročia a v súčasnosti získava obľubu ako superpotravina. Prečo je konzumácia cvikly prospešná pre zdravie človeka? Aké sú účinky cvikly?
Prečo je cvikla dobrá pre zdravie človeka?
Cvikla je bohatým zdrojom živín. Obsahuje vlákninu, vitamín C, kyselinu listovú, draslík a mangán. Má nízky obsah kalórií a neobsahuje tuk, čo z nej robí výborný doplnok zdravej výživy.
Niektoré výhody konzumácie cvikly:
Napomáha funkcii srdca
Cvikla obsahuje dusičnany, ktoré uvoľňujú a rozširujú cievy, zlepšujú prietok krvi a znižujú krvný tlak, čím sa zároveň znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb a mŕtvice.
Zlepšuje trávenie
Cvikla je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha tráveniu reguláciou pohybu čriev a je dobrá ako prevencia zápchy.
Podporuje výkon ľudského mozgu
Dusičnany v cvikle zlepšujú prietok krvi v mozgu, zlepšujú kognitívne funkcie a znižujú riziko demencie.
Podporuje chudnutie
Cvikla má nízky obsah kalórii a vysoký obsah vlákniny, čo z nej robí vynikajúci doplnok k diéte na chudnutie. Obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú regulovať metabolizmus a znižujú zápal, čo môže pomôcť pri chudnutí.
Zlepšuje podávané športové výkony.
Dusičnany v cvikle zvyšujú športový výkon tým, že zlepšujú prietok krvi a znižujú spotrebu kyslíka počas cvičenia. To zase zvyšuje vytrvalosť a znižuje únavu.
Spôsoby zaradenia cvikly do svojho jedálnička:
Cviklu možno konzumovať v rôynzch formách, surovú, varenú, praženú a nakladanú.
Šalát s praženou cviklou
Opečte si trochu cvikly v rúre a pridajte ju so zmiešanou zeleninou, syrom feta, olivami a spravte si lahodný a zdravý šalát.
Šťava z červenej repy
Zmiešajte trochu červenej repy s iným ovocím a zeleninou, rozmixujte na lahodné smoothie a spravte si tak veľmi výživný a osviežujúci nápoj.
Cviklová polievka
Uvarte trochu cvikly s inou čerstvou zeleninou a rozmixujte ju na lahodnú krémovú polievku plnú zdraviuprospešných živín
Čipsy z cvikly
Cviklu nakrájajte na tenké plátky, upečte ich. Vychutnajte si zdravé občerstvenie nie len pre vás, ale aj pre návštevu.
ZÁVER
Cvikla, známa aj ako červená repa je výživná koreňová zelenina, ktorá poskytuje množstvo výhod pre naše zdravie. Je výborným doplnkom zdravej výživy a dá sa konzumovať v rôznych formách. Začlenenie červenej repy do vašej stravy môže zlepšiť zdravie srdca, zlepšiť trávenie, podporiť zdravie mozgu, podporiť chudnutie a zvýšiť športový výkon. Takže, keď budete nabudúce v potravinách, nezabudnite si do košíka pridať cviklu!
Zaujímajú ťa odborné výskumy o cvikle v anglickom jazyku? Prikladáme niekoľko tipov na čítanie:
- Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801-2822.
- Kujala, T. S., Vienola, M. S., Klika, K. D., Loponen, J. M., Pihlaja, K., & Heinonen, M. (2002). Phenolics and betacyanins in red beetroot (Beta vulgaris) root: distribution and effect of cold storage on the content of total phenolics and three individual compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50(11), 3330-3337.
- Olsson, M. E., Gustavsson, K. E., & Vågen, I. M. (2009). Quercetin and isorhamnetin in sweet and sour varieties of red onion and their effects on the hepatic antioxidant status. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57(8), 3184-3191.
- Trujillo-Hernández, B., Pedraza-Chaverri, J., Vallejo, M., Bravo-Cuellar, A., & Hernández-Pando, R. (2013). Cholesterol-loaded cyclodextrin improves the anti-inflammatory effect of beetroot juice in murine macrophages ex vivo. Food & Function, 4(10), 1529-1534.