Pripálený hrniec ako aj pripálená panvica nie je zrovna to, čo by sme chceli, aby sa nám stalo. Z vlastnej skúsenosti vám vieme povedať, že sa to jednoducho občas stane. Najradšej by sme v tom momente hrniec vyhodili, ale predtým než tak urobíte, skúste niekoľko nami overených rád. Prinášame vám niekoľko metód na čistenie pripálených hrncov a panvíc, ktoré vám ušetria peniaze a frustráciu.
Prečo sa hrnce a panvice pripaľujú?
Predtým, než sa ponoríme do témy, ako vyčistiť pripálený hrniec, je dôležité si uvedomiť, prečo sa to stalo. Môže byť niekoľko príčin pripálenia, napr.:
Dôvody prečo sa hrniec pripáli:
- jedlo nechané bez dozoru na zapnutom sporáku
- príliš dlhé varenie na vysokej teplote
- používanie nevhodného kuchynského riadu na varenie
- pripálená mastnota a zvyšky oleja z predchádzajúceho varenia
Bez ohľadu na to, či ide o niektorý z vyššie uvedených dôvodov, alebo ide o dôvod pripálenia, ktorý sme neuviedli, nebojte sa, stále existuje niekoľko účinných metód čistenia, vďaka ktorým bude váš riad opäť vyzerať ako nový.
Účinné metódy čistenia pripálenín:
Metóda 1: Sóda bikarbóna a ocot
Jednou z najpopulárnejších metód čistenia pripálených hrncov a panvíc je použitie sódy bikarbóny a octu. Jednoducho posypte spálené miesto veľkým množstvom jedlej sódy a potom ho zalejte octom. Nechajte zmes niekoľko minút pôsobiť, potom popálené miesto vydrhnite špongiou. Pripálené zvyšky by sa mali začať ľahko odstraňovať.
Metóda 2: Vriaca voda a čistič na riad
Ďalším účinným spôsobom čistenia pripálených hrncov a panvíc je naplniť hrniec alebo panvicu horúcou vodou a saponátom a nechať niekoľko minút zovrieť a vymočiť. Teplo a saponát pomôžu uvoľniť pripálené zvyšky a uľahčia ich vydrhnutie špongiou alebo drátenkou.
Metóda 3: Soľ a olej
Pre hrnce a panvice s hrubou vrstvou pripálených zvyškov skúste použiť zmes soli a oleja. Jednoducho nasypte vrstvu soli na spálené miesto a potom pridajte niekoľko kvapiek oleja na vrch. Nechajte zmes pôsobiť niekoľko hodín a potom pomocou drátenky alebo špongie odstráňte pripálené zvyšky.
Pri všetkých metódach si dajte pozor, ak používate drátenku, môžete očakávať, že drhnutý povrch bude mať jemné škrabance.
Čo robiť, aby sme predišli pripáleniu hrncov a panvíc?
Najlepším spôsobom, ako sa vysporiadať s pripálenými hrncami a panvicami, je v prvom rade zabrániť ich pripáleniu. Aby ste to dosiahli, vždy používajte správny typ riadu na varenie, kontrolujte jedlo počas jeho varenia a po každom použití dôkladne vyčistite hrnce aj panvice, aby ste predišli hromadeniu pripálených zvyškov.
Dodržiavaním týchto tipov a trikov môžete udržať svoje hrnce a panvice ako nové a vyhnúť sa frustrácii z pripálených zvyškov. Takže keď nabudúce náhodou pripálite hrniec alebo panvicu, nevyhadzujte ich – skúste radšej jednu z týchto metód čistenia!
Pripálili ste už niekedy niečo tak, že ste to museli drhnúť jeden celý deň?