Ktorá reštaurácia je vhodná?
Prichádzate do reštaurácie a očakávate, že vás privíta príjemná atmosféra a čisté prostredie, aby ste si mohli vychutnať jedlo, ktoré si objednáte. Niekedy sa však očakávania líšia od reality a skutočného stavu reštaurácie. Môže byť veľmi ťažké rozlíšiť, či dať reštaurácií šancu, alebo sa radšej otočiť na päte a zvoliť si radšej vhodnejšiu.
„RED FLAGS“ Varovné signály, ktoré by ste nemali prehliadnuť
Pri voľbe reštaurácie si všímajte veci okolo seba. Priblížime si niekoľko znakov, ktoré hovoria o tom, že nie je všetko podľa kostolného poriadku a podnik by ste mali opustiť pred objednávkou.
Nevhodná reštaurácia a jej znaky:
Lepkavý jedálny lístok
Už lepkavý jedálny lístok alebo nápojové menu, môže znamenať, že sa v podniku zas až tak často neupratuje a nemá sa tam kto starať poriadne o čistotu. Ak je menu, ktoré máte na jedálenskom stole špinavé a dolepené, je pravdepodobné, že ani ostatné priestory reštaurácie nie sú udržiavané čisté.
Príliš veľa jedál v menu
Príliš veľa jedál v jedálnom lístku je ďalším zo znakov, ktoré by ste nemali prehliadať. Jedlo pravdepodobne nebude úplne čerstvé a s najväčšou pravdepodobnosťou bude mrazené, alebo to bude jedlo uvarené pred niekoľkými dňami. Pri vysokom počte jedál v menu je evidentné, že reštaurácia nekladie dôraz na kvalitu a detail. Ak môžete, zvoľte si radšej reštaurácie s menším výberom jedál, pretože je vyššia šanca, že tieto jedlá pripravujú kuchári s väčšou starostlivosťou a sú chutnejšie.
Špinavé záchody
Aj pri bežných domácnostiach sa hovorí, že podľa záchoda a čistoty v ňom, spoznaj majiteľa domu. To isté platí aj pri toaletách v reštauráciách. Čistota záchodov by mala byť na prvom mieste a je očakávaná, pretože baktérie a špina z nich sa dokáže veľmi rýchlo rozšíriť. A naozaj nechcete odchádzať s baktériami, ktoré vám môžu strpčiť život. Špinavé záchody môžu byť signálom, že sa neupratuje ani kuchyňa, ani jedáleň.
Je reštaurácia autentická alebo ide o podvrh?
Ak prídete do čínskej reštaurácie, očakávate, že vás obslúžia domáci Číňania. Ak v takejto reštaurácií nevidíte personál zodpovedajúci čínskej kuchyni a takisto ani nikto zo zákazníkov nekorešponduje s národnosťou reštaurácie, pravdepodobne nejde o pravú čínsku reštauráciu.
Pokiaľ ste v talianskej reštaurácií a vidíte, že sa v nej nenachádzajú žiadni Taliani, tiež môžete začať pochybovať o autenticite reštaurácie alebo o tom, že si Taliani túto reštauráciu cenia.
Koberce v reštaurácií
Koľkokrát ste si vy sami tepovali doma koberec? V reštaurácií to môže byť podobné. Koberce sú živnou pôdou pre nebezpečné baktérie a nečistoty všetkého druhu. Ak vidíte, že koberce v reštaurácií sú viditeľne špinavé a vyplýva z toho, že neboli dlhšiu dobu tepované, berte to ako varovný signál, že reštaurácia čistotu neberie príliš vážne a zvoľte si radšej iný podnik.
ZHRNUTIE
Spísané znaky o nevhodnej reštaurácií môžete brať ako prvé varovné signály, je ich ale omnoho viac. My sme vám priblížili iba niekoľko z nich, aby ste sa nad tým aspoň sčasti zamysleli, keď vchádzate do priestoru podniku alebo prevádzky.
Dávajte prednosť reštauráciám, pri ktorých vidíte, že si dajú záležať nie len na čistote prostredia, kvalite jedla a autenticite, ale aj na prístupe obsluhujúcich čašníkov ku zákazníkovi.