18.4 C
Bratislava
streda, 27 septembra, 2023
ÚvodTipy a trikyTieto potraviny NIKDY nezohrievajte...

Tieto potraviny NIKDY nezohrievajte v mikrovlnke! HROZÍ vám NEBEZPEČENSTVO!

Zdieľaj priateľom a známym

Mikrovlnky sú neodmysliteľnou súčasťou modernej kuchyne, ktoré nám uľahčujú prípravu jedál a ohrev jedál za pár minút. Napriek tomu je dôležité mať na pamäti, že niektoré potraviny môžu v mikrovlnke spôsobiť nepredvídateľné a nebezpečné situácie. Existuje skupina potravín, ktoré by sa nikdy nemali dávať zohrievať v mikrovlnke, pretože môžu vybuchnúť a spôsobiť popáleniny alebo iné riziká. Tu je pohľad na niektoré z týchto potenciálne nebezpečných potravín:

Vajce

Vajcia majú tendenciu sa pri zahrievaní v mikrovlnke rýchlo zahrievať a para vzniknutá vo vnútri môže spôsobiť výbuch. To môže viesť k roztrhnutiu škrupiny alebo bielka a následne môžete skončiť na pohotovosti s nepríjemnými popáleninami na tele. Ak chcete ohriať vajcia, odporúča sa ich predtým rozbiť do misy a dôkladne premiešať.

Hrozno

Hrozno obsahuje vodu, ktorá sa môže zahriať a vytvoriť paru. To môže spôsobiť, že hrozno praskne alebo dokonca vybuchne, ak sú bobule vložené do mikrovlnky. Ak chcete hrozno zohriať, je lepšie použiť tradičnú rúru.

Zelenina s pevnou šupou

Zelenina ako zemiaky, zelené fazuľky alebo kukurica sú potraviny s pevnou vonkajšou kožou alebo šupkou. Pri zahrievaní v mikrovlnke sa voda v nich môže zahriať a vytvoriť tlak, čo môže viesť k explózii. Pred zahrievaním týchto potravín by ste do nich mali vytvoriť malé otvory, aby sa para mohla bezpečne uvoľňovať.

Horúce omáčky a polievky

Tekutiny majú tendenciu dosť rýchlo sa zahriať v mikrovlnke a môžu explodovať, ak nie sú dostatočne premiešané alebo ak je nádoba príliš uzavretá. Pred zahrievaním by ste mali vždy zabezpečiť, aby boli tekutiny rovnomerne premiešané a mali dostatočne veľký otvor na uvoľňovanie pary.

Klobásy, jaternice (húrky), špekačky

Klobásy, húrky, či špekačky v mikrovlnke zohrieval nejeden z nás. Ich zohrievaním sa v nich vytvára para, ktorá môže viesť k explózií klobásky a môžete tak skončiť s nepríjemnými popáleninami napr. na tvári.

Výrobky s kovovými súčasťami

V mikrovlnke by sa nikdy nemali ohrievať potraviny zabalené v kovových obaloch, napríklad potraviny zabalené v hliníkovej fólii alebo potraviny s kovovými zátkami. Kov reaguje s mikrovlnnou energiou a môže spôsobiť iskry a požiar v mikrovlnke.

Syry s pevnou kôrou

Niektoré syry majú tvrdú kôru alebo šupku, ktorá môže pri zahrievaní explodovať. Je lepšie tieto syry najprv ošúpať alebo rozrezať na menšie kúsky pred ohrievaním.

Maslo a tuky

Veľký kus kockového masla v mikrovlnke naozaj nie je dobrý nápad. Explózia sa dostaví jednoznačne. Radšej nechajte maslo roztopiť pomaly, nad parou alebo pri izbovej teplote.

Zemiaky

Zemiaky sú ďalšou potravinou, ktorú by ste nemali dávať do mikrovlnky. Zemiaky obsahujú veľa vlhkosti a pri zahrievaní v mikrovlnke sa môžu rýchlo zohriať a explodovať. Toto môže spôsobiť poškodenie mikrovlnky alebo dokonca popáleniny.

Horčica

Horčica a jej podobné potraviny obsahujú olej, ktorý sa pri zahrievaní v mikrovlnke môže rýchlo zohriať a explodovať. Toto môže následne spôsobiť poškodenie mikrovlnky alebo dokonca popáleniny na tele človeka.

Zabalené potraviny

Je dôležité si uvedomiť, že tieto potraviny by sa nemali dávať do mikrovlnky ani vtedy, ak sú zabalené v plastovom obale alebo uzavreté v nádobe. Ak chcete tieto potraviny ohriať, použite radšej iný spôsob ako napríklad sporák alebo rúru.

Explózia nemusí nastať v mikrovlnke, ale až následne po vytiahnutí potraviny z mikrovlnky, prípadne pri jej následnom rozrezaní, kedy dôjde k prudkému úniku tlaku v potravine. Varte, jedzte, zohrievajte, ale bezpečne!

Je dôležité si uvedomiť, že ohrev potravín v mikrovlnke vyžaduje dodržiavanie bezpečnostných opatrení. Vždy by ste mali používať vhodnú mikrovlnnú nádobu, ktorá je určená na použitie v mikrovlnke, a dodržiavať pokyny pre ohrev jedla na obale. Pred zahrievaním potravín v mikrovlnke ich dôkladne premiešajte a uistite sa, že sú správne pripravené na minimalizáciu rizika výbuchu alebo iných nebezpečných situácií.

Bezpečnosť je vždy na prvom mieste, a preto je dôležité byť obozretný pri ohreve potravín v mikrovlnke. Ak máte pochybnosti o bezpečnosti zahrievania určitých potravín, je lepšie sa poradiť s odborníkom na varenie alebo radšej použiť tradičné metódy prípravy jedál.

Najpopulárnejšie

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

ČÍTAŤ VIAC

Ako postupovať v prípade smrti člena rodiny alebo blízkeho človeka?

Čo robiť, ak niekto zomrie? Ako zariadiť pohreb? Strata blízkej osoby je...

Kedy ísť na ďalšie rande alebo ako zvládnuť rozchod?

Kedy ísť na ďalšie rande? Rozchod môže byť ťažký a emocionálne náročný...

Netradičný svadobný program: Svadobný únos alebo únos nevesty zo svadby

Pri svadobných tradíciách často myslíme na obrady, sľuby a výmenu prsteňov....

TOTO je zoznam najčastejšie používaných hesiel na Slovensku: Používate niektoré z nich?

V dnešnej digitálnej dobe, kedy sa takmer všetky naše osobné údaje...

Čítaj teraz

Ako postupovať v prípade smrti člena rodiny alebo blízkeho človeka?

Čo robiť, ak niekto zomrie? Ako zariadiť pohreb? Strata blízkej osoby je jednou z najťažších skúseností, ktorými môžeme prejsť. Okrem emocionálnej bolesti a smútku sa musíme vysporiadať aj s praktickými záležitosťami, ktoré sú spojené so smrťou. Tu je niekoľko krokov, ktoré by ste mali podniknúť, ak vám zomrie...

Kedy ísť na ďalšie rande alebo ako zvládnuť rozchod?

Kedy ísť na ďalšie rande? Rozchod môže byť ťažký a emocionálne náročný čas, a mnohí z nás sa pýtajú: "Ako dlho by sme mali čakať, než začneme znova chodiť na rande?" Odpoveď na túto otázku nie je úplne jednoduchá, ale existujú niektoré zásady, ktoré by ste mali zvážiť. Emócie...

Netradičný svadobný program: Svadobný únos alebo únos nevesty zo svadby

Pri svadobných tradíciách často myslíme na obrady, sľuby a výmenu prsteňov. Na celom svete však existuje nespočetné množstvo jedinečných a fascinujúcich zvykov, ktoré páry zakomponujú do svojho výnimočného dňa. Jednou z takýchto tradícií, ktorá niektorým môže zdvihnúť obočie, no pre iných má hlboký kultúrny význam, je svadobný...

TOTO je zoznam najčastejšie používaných hesiel na Slovensku: Používate niektoré z nich?

V dnešnej digitálnej dobe, kedy sa takmer všetky naše osobné údaje a dôležité informácie ukladajú na internete, je bezpečnosť hesiel jednou z najdôležitejších vecí, na ktoré by sme nemali zabudnúť. Napriek tomu sa stále stretávame s tým, že mnoho ľudí používa slabé a veľmi bežné heslá, čo...

Návod na ospravedlnenie: Učte sa komunikovať so súcitom a empatiou

Vedieť sa ospravedlniť je jednou z najdôležitejších sociálnych zručností, ktoré môžeme mať. Bez ohľadu na to, či sme spravili chybu vo vzťahu, v práci alebo v osobnom živote, schopnosť ospravedlniť sa je kľúčová pre zachovanie zdravých vzťahov a komunikáciu so spolupracovníkmi, priateľmi a rodinou. V tomto článku...

Živelné pohromy Zeme: Strhujúce prírodné katastrofy zachytené na VIDEU!

Príroda nás obklopuje svojou nádherou a nevyspytateľnou silou. Pod jej klamlivým pokojom sa skrývajú nebezpečné javy, ktoré môžu spôsobiť ničivé katastrofy. Tieto udalosti nám pripomínajú, akí malí sme v porovnaní s prírodnými silami a dávajú nám najavo potrebu byť pripravení a informovaní, aby sme mohli reagovať v...

Prečo mačka pradie? Čo znamená, ak moja mačka pradie?

Skúmanie mnohostrannej povahy mačacieho pradenia – Harmonická zmes komunikácie Ako robí mačka? Mačka robí MŇAU. Aké iné zvuky vydáva mačka, či kocúr? Vo svete domestikovaných mačkovitých šeliem je len málo zvukov takých očarujúcich a podmanivých ako jemné bzučanie mačacieho pradenia. Je to symfónia, ktorá rezonuje s tajomstvom, pohodlím a komunikáciou, pričom...

Prekvapujúce potešenie: Uhorka s medom – generačná pochúťka

Vo svete dezertov, kde sa sladkosť a dekadencia často dostávajú do centra pozornosti, čaká na objavenie skrytý klenot: uhorka s medom. Táto nepravdepodobná kombinácia môže na prvý pohľad zdvihnúť obočie, ale vo svojich jednoduchých ingredienciách má históriu bohatú na tradície a chuťový profil, ktorý príjemne prekvapí chuťové...

TOTO STE NEVEDELI: Ako zistiť, či je vajce čerstvé? Kedy je vajce pokazené?

Je vajce ešte dobré? Vajcia sú základnou zložkou mnohých jedál a je dôležité vedieť, ako určiť ich čerstvosť a kvalitu. V tomto článku sa budeme zaoberať tým, ako zistiť, či je vajíčko dobré alebo zlé, ako zistiť, aké staré je vajíčko a pár tipov a trikov na varenie...

Stojí za ochutnanie: Melón s osviežujúcou šťavou z citróna

Leto je synonymom pre osviežujúce chute a výnimočné lahôdky, a medzi ne nepochybne patrí aj melón. No predstavte si, že môžete tento už tak lahodný kúsok ovocia ešte viac oživiť a rozjasniť. S novým spôsobom prípravy melóna, ktorý zahŕňa skvostnú šťavu z čerstvého citróna, už nikdy nebudete...

Ako sa zbaviť mravcov v domácnosti: Rady a zaujímavosti o mravcoch

Ako sa zbaviť mravcov? Mravce sú fascinujúce tvory, no keď si s nimi začneme deliť náš domov, môžu sa stať dosť obťažujúcimi spoločníkmi. Nezvítanými hosťami, ktorí sa rýchlo môžu rozmnožiť a zanechať za sebou neporiadok. V tomto článku sa pozrieme na spôsoby, ako sa zbaviť mravcov v dome...

Zarastanie chĺpkov: Mám vyrážky z holenia alebo ako sa zbaviť červených bodiek po holení

Zarastanie chĺpkov je pre mnohých ľudí nežiadúcou záležitosťou, ktorá môže ovplyvniť ich vzhľad a sebavedomie. Bez ohľadu na pohlavie a vek sa veľa ľudí snaží nájsť spôsoby, ako zamedziť alebo aspoň oneskoriť proces zarastania chĺpkov ako aj obmedzenie výskytu červených bodiek a vyrážok po holení. Našťastie existuje...